Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Παθήματα - Μαθήματα

Διαβάζω την έκδοση του βιβλίου του Κου CASS R. SUNSTEIN,
Infotopia: How Many Minds Produce Knowledge, δηλαδή,
Ifotopia: (Πληροφοριότοπος, ή Πληροφοριοχώρα) Πόσα Μυαλά Παράγουν Γνώση.

Και επειδή όλα τα πρόσφατα γεγονότα, θα πρέπει να μας αφήνουν και ένα κομάτι γνώσης για να την χρησιμοποιήσουμε πιθανόν θετικά στο μέλλον, σας μεταφέρω αυτούσιο το κείμενο (στα Αγγλικά) με δική μου, κατά το δυνατόν ακριβή μετάφραση.

A very numerous assembly cannot be composed of very enlightened
men. It is even probable than those comprising this assembly
will on many matters combine great ignorance with many prejudices.
. . . It follows that the more numerous the assembly, the
more it will be exposed to the risk of making false decisions.


Μια  πολύ πολυάριθμη συνέλευση δεν μπορεί να αποτελείται από  πολύ διαφωτισμένα άτομα. Είναι ακόμα  πιθανό,  εκείνοι που παίρνουν μέρος σε αυτήν την συνέλευση σε πολλά θέματα θα συνδυάσουν  μεγάλη άγνοια με πολλές προκαταλήψεις.
Αποτέλεσμα,  ότι όσο πιο πολυάριθμος είναι η συνέλευση, τόσο περισσότερο θα εκτεθεί στον κίνδυνο να πάρει ψεύτικες (λανθασμένες) αποφάσεις.

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Οι αρχές της δημοκρατίας μπήκαν στην αρχαία Αθήνα. Στην εκκλησία του Δήμου λοιπόν μετείχαν ο΄λοι οι πολίτες της πόλης-κράτους.
Μέσα από την σύνθεση διαφορετοκών απόψεων βγαίναι πάντα το καλύτερο. Αρκεί να έχουμε την ικανότητα να ακούμε και την άλλη άποψη.
Δεν ξερω αυτόν τον Αγγλο, όπως και οι αγγλοι δεν ξέρουν πολλά από Δημοκρατία. Προτιμώ τους Ελληνες'
Μαλάμω

OMH Heraklion είπε...

Αριστοτέλης
Η ανώτερη εξουσία βρίσκεται αναγκαστικά στα χέρια ενός ή μερικών ή και πολλών. Όταν όλοι αυτοί κατευθύνουν όλες τους τις προσπάθειες προς το γενικό καλό, τούτο το κράτος διοικείται καλά, αλλά όταν ο ένας, οι λίγοι ή οι πολλοί αποβλέπουν μόνο προς το δικό τους συμφέρον, πρέπει να περιμένουμε μια εξέλιξη προς το χειρότερο.

OMH Heraklion είπε...

Το τελευταίο σχόλιο αναρτήθηκε από ανώνυμο αναγνώστη σε άλλο θέμα, αλλά επειδή αφορά το θέμα εδώ, το μετέφερα, για να συνεχίσουμε αν θέλουμε τοον δημόσιο διάλογο